Novice

Dnevi Škofjeloškega pasijona

V petek, 6. marca, vas vljudno vabimo v Sokolski dom, da prisostvujete bogati paleti dogodkov, povezanih s Škofjeloškim pasijonom. Več o samem programu si preberite spodaj.

Program Dnevi ŠP 2015Dnevi Škofjeloškega pasijona-page-001

 

 

 

 

 

 

 

V nedeljo, 8. marca ob 14.00, bo v cerkvi Marijinega oznanjenja v Crngrobu Srečanje pasijoncev s pasijonskimi romarji in “očetom Romualdom” ter sprevod do Kapucinskega samostana v Škofji Loki. V Kapucinski cerkvi svete Ane bo ob 17.00 sprejem pasijonskih romarjev s sveto mašo.

V torek, 10. marca ob 16.30, vas vabimo v Slovenski gledališki inštitut na pogovor o uprizoritvenih izzivih Škofjeloškega pasijona 2015: O TREH PASIJONIH, S TREMI REŽISERJI

V času izvedbe edinstvenega dogodka s področja slovenske gledališke zgodovine in kulturne dediščine Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) skupaj s Pasijonsko pisarno organizira pogovor s tremi režiserji o uprizoritvenih izzivih Škofjeloškega pasijona; režiserko in scenografko Meto Hočevar, ki je Škofjeloški pasijon priredila in ga postavila v SNG Drama Ljubljana (2000), režiserjem Alešem Janom, ki je pasijon javnosti predstavil v obliki radijske igre (1992) in režiserjem Milanom Golobom, ki pripravlja letošnjo postavitev v Škofji Loki. Pogovor bo vodil dramaturg Rok Andres.

Izhodišče pogovora so trije različni pristopi, s katerimi so se v bližnji preteklosti soočili režiserji in se še soočajo, ko se vsakih šest let na ulicah Škofje Loke uprizarja besedilo patra Romualda. Škofjeloški pasijon namreč ni samo najstarejše ohranjeno dramsko besedilo v slovenskem jeziku, je tudi prva režijska knjiga v slovenščini, tako rekoč drama s praktičnimi napotki za uprizoritev, vtkanimi v besedilo. Stališče, ki ga zavzame ustvarjalec, vedno izhaja iz želje, da bi beseda zaživela v polni gledališki razsežnosti.

Pogovorni večer v dvorani v 1. nadstropju SLOGI (Mestni trg 17, Ljubljana) bo osvetlil dileme, rešitve in dognanja uprizoriteljev, režiserjev in izvajalcev. http://www.slogi.si

V petek, 13. marca ob 18.30, bo Stara dekanija v Stari Loki (v stavbi nasproti pokopališča, ki še ni obnovljena) gostila PASIJONSKI VEČER 2015, kjer boste lahko poslušali Recital Pasijonskega sonetnega venca Mateja Krevsa. Prizorišče bo razsvetljeval Loški pasijonski križ, več o vsebini večera pa v vabilu in na spletni strani kulturno-zgodovinskega društva Lonka Stara Loka. Dobrodošli pa toplo se oblecite! www.staraloka.si

V soboto, 14. marca ob 19.00, bo v Nunski cerkvi – cerkvi Marije Brezmadežne otvoritev pasijonskih jaslic.

V četrtek, 19. marca, bo v mali dvorani Sokolskega doma odprtje Tipne razstave Škofjeloškega pasijona.

V soboto, 21. marca, bo v Kapucinski cerkvi svete Ane v Škofji Loki blagoslov igralcev in sodelujočih pri Škofjeloškem pasijonu.

Dnevi Škofjeloškega pasijona

alenkaDnevi Škofjeloškega pasijona