Kulinarika

V pasijonskem času je bila na Cankarjevem trgu, dve uri pred posamezno predstavo, na stojnicah voljo kulinarika, ki so jo sestavljale loške postne jedi in jedi iz Svetega pisma. Poudarek je na značilnih postnih – brezmesnih in značilnih loških jedeh časa, v katerem je nastal Škofjeloški pasijon. Tako ste lahko poskusili loško medlo, loško smojko in alelujo – prav posebno jed iz repe.

Meniji, ki so jih sestavljale jedi iz Svetega pisma in Okusov loškega podeželja, pa so v času Škofjeloškega pasijona 2015 ponujali tudi nekateri gostinski lokali na škofjeloškem. Še vedno lahko obiščete katero izmed gostiln in poskusite jedi kot so Okusi loškega podeželja ter Okusi iz Svetega pisma. Seznam restavracij s ponudbo pasijonske kulinarike in njihove kontakte najdete tukaj: Restavracije s pasijonsko kulinariko

Loška smojka je izrazito loška jed, ki je ne srečamo drugod. V preteklosti so jo v jesenskem času večerjali predvsem revnejši. Loška smojka je pečena repica napolnjena s proseno kašo, bogati meščani pa so ji dodali še zaseko.

Aleluja je bila v preteklosti postna in na veliko noč obredna jed. Vendar je današnja Aleluja precej izboljšana v primerjavi s tisto, ki so jo jedli v postu ali ob veliki lakoti v 16. stoletju. Aleluja so skuhani repini olupki, ki jih lahko zabelimo z vročimi, drobnimi ocvirki.

Medla je jed iz prosene kaše, ki ji dodamo belo ali ajdovo moko, maslo in mast. Medla je lahko gostejša ali redkejša, pač po okusu gospodinje.

Samostansko mešanico ali tako imenovano Loško mešanico so v preteklosti vsak petek kapucini delili beračem. Sestavljena je iz ješprenja, fižola, kisle repe in zelja.

 

IMG_6300

Okusi iz Svetega pisma (Primož Knez)

IMG_6306

Loška smojka (Cveto Sonc)

Samostanska mešanica (Tomaž Bradeško)

Projekt sofinancirajo:

Glavni medijski sponzor:

Zlati sponzor:

Medijski sponzorji:

Sponzorji:

Sponzor prizorišč:

Mali sponzorji:

OptiwebKulinarika