Dogodki
Dogodki

300 let Škofjeloškega pasijona

Četrtek, 25 marec 2021 - Četrtek, 18 marec 2021
11.00
https://www.etno-muzej.si/sl/dogodki/300-let-skofjeloskega-pasijona-javljanje-v-zivo-na-facebooku

Slovenski Etnografski muzej z manjšo razstavo obeležuje tristoletnico Škofjeloškega pasijona, spokorniške procesije, ki prikazuje Kristusovo trpljenje in motive iz Stare in Nove zaveze. Vabljeni k ogledu razstave v Slovenski Etnografski muzej v Ljubljano. V četrtek, 25. marca 2021, ob 11. uri pa si razstavo lahko ogledate tudi na Facebook profilu SEM-a.

Od leta 2009  pasijon v Škofji Loki v velikonočnem času uprizarjajo  vsakih šest let. Gre za največjo gledališko uprizoritev na prostem  v Sloveniji, pri kateri sodeluje okoli 1000 prostovoljcev. Besedilo pasijona je na osnovi predhodnih uprizoritev in predlog zapisal kapucin pater Romuald Marušič. Rokopisni kodeks, datiran z letnico 1721, velja za najstarejše ohranjeno dramsko besedilo v slovenskem jeziku in za najstarejšo ohranjeno režijsko knjigo v Evropi. Kodeks je shranjen v Kapucinskem samostanu Škofja Loka, kjer je tudi nastal.

Škofjeloški pasijon bil  leta 2008 vpisan v Register nesnovne kulturne dediščine Slovenije, leta 2016 kot prvi element iz Slovenije vpisan na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

V četrtek, 25. marca 2021, ob 11. uri vabljeni k ogledu razstave preko povezav:

https://www.etno-muzej.si/sl/razstave/300-let-skofjeloskega-pasijona

https://www.etno-muzej.si/sl/dogodki/300-let-skofjeloskega-pasijona-javljanje-v-zivo-na-facebooku

Posnetek z odprtja razstave: https://www.youtube.com/watch?v=JwQ_VF7m25I 

Škofjeloški pasijon 2021 je zaradi epidemije Covid - 19 v letu 2022 ODPOVEDAN. Imetnike vstopnic prosimo, da se obrnejo na pasijonsko pisarno glede vračila vstopnic.

Strokovni odbor, režiser, vodja projekta in župan obžalujejo, da je prišlo do odpovedi, vendar v takšnih okoliščinah ni možno varno speljati tako velikega projekta, ki vključuje ogromno število sodelujočih. Aktivnosti za naslednjo uprizoritev se bodo začele takoj, ko bo to mogoče.

Preberite več

Sponzorji