Dogodki
Dogodki

Romualdov dan: Govorna podoba znamenitega rokopisa patra Romualda

Četrtek, 22 april 2021 - Četrtek, 22 april 2021
19:00
www.facebook.com/skofjeloskipasijon

Okroglo mizo smo posvetili Govorni podobi znamenitega rokopisa patra Romualda. Idejo in pobudo za okroglo mizo je dal aktualni režiser Škofjeloškega pasijona Borut Gartner. K sodelovanju je povabil prof. Jožeta Faganela – lektorja in vodjo skupine za oblikovanje govora ŠP 2022, lektorici ŠP 2022 Bernardo Lenaršič in Kristino Strnad ter dramskega igralca Pavleta Ravnohriba. Moderator je Gašper Murn, za uvodne besede pa smo zaprosili Jožkota Smukavca, gostitelja in predstojnika Kapucinskega samostana ter tudi duhovnega vodjo Škofjeloškega pasijona 2022.

Z Romualdovim dnevom želimo izpostaviti tudi pisca Škofjeloškega pasijona – patra Romualda.

O njem sicer vemo zelo malo saj je kot kapucin živel Bogu posvečeno življenje v uboštvu in zato tudi nima svojega življenjepisa. Rodil se je leta 1676 v Štandrežu pri Gorici, umrl pa 22. aprila leta 1748 v Gorici. No med leti 1715 in 1727 kot pridigar in voditelj pasijonske procesije – deloval v Loškem Kapucinskem samostanu in v tem času pisal besedilo, ki ga danes poznamo kot Škofjeloški pasijon.

Romualdov dan se tradicionalno odvija v Kapucinskem samostanu, smo pa letos zaradi razmer dogodek – okroglo mizo posneli. Predvajali jo bomo 22. aprila ob 19. uri na FB profilu Škofjeloškega pasijona. Okroglo mizo smo posvetili Govorni podobi znamenitega rokopisa patra Romualda. Idejo in pobudo za okroglo mizo je dal aktualni režiser Škofjeloškega pasijona Borut Gartner. K sodelovanju je povabil prof. Jožeta Faganela – lektorja in vodjo skupine za oblikovanje govora ŠP 2022, lektorici ŠP 2022 Bernardo Lenaršič in Kristino Strnad ter dramskega igralca Pavleta Ravnohriba. Moderator okrogle mize je Gašper Murn. Za uvodne besede smo zaprosili Jožkota Smukavca, gostitelja in predstojnika Kapucinskega samostana ter tudi duhovnega vodjo Škofjeloškega pasijona 2022.  

Borut Gartner v okrogli mizi pravi, da je prva zadeva s katero se ukvarja režiser tekst – jezik oziroma govor. Že dalj časa se posveča temu kako se bo govorilo v uprizoritvah Škofjeloškega pasijona 2022. Želel je odkriti čim bolj identično govorico zapisa patra Romualda in se s tem namenom povezal s strokovnjaki – lektorji in poznavalci odrskega govora. V sodelovanju z lektorji je že nastala dramska predloga govora ŠP 2022 in zvočni posnetek govora pri katerem pa so sodelovali z dramskim igralcem Pavletom Ravnohribom. V teh razmerah, ko je oteženo delo z igralci, avdio posnetek in dramska predloga služita tudi kot pripomoček za igralce, saj se s poslušanjem in branjem lažje pripravljajo na uprizoritve. Ko bo mogoče bodo režiser in lektorji delo nadaljevali v živo.

V okrogli mizi nam sodelujoči predstavijo tudi kako sta govorna podoba in avdio posnetek nastajala. Spoznamo njihova stališča zakaj ohraniti govor takšen kot ga je zapisal pater Romuald. Beseda pa teče tudi o času, ko je Škofjeloški pasijon nastal, o jeziku, ki so ga v Romualdovem času uporabljali ter o tem zakaj je v tekstu uporabljena tudi latinščina in nemščina … in tudi razmišljanja o gledališču – profesionalnem in ljubiteljskem in še marsičem.

Vabljeni k ogledu.

Foto: Jana Jocif
Rokopisno gradivo Škofjeloškega pasijona: Oče Romuald. Škofjeloški pasijon. Elektronska znanstvenokritična izdaja. ZRC SAZU, Inštitut za slovensko literaturo in literarne vede, Ljubljana, 2009. Fotografije: Marko Zaplatil

 

Škofjeloški pasijon 2021 je zaradi epidemije Covid - 19 v letu 2022 ODPOVEDAN. Imetnike vstopnic prosimo, da se obrnejo na pasijonsko pisarno glede vračila vstopnic.

Strokovni odbor, režiser, vodja projekta in župan obžalujejo, da je prišlo do odpovedi, vendar v takšnih okoliščinah ni možno varno speljati tako velikega projekta, ki vključuje ogromno število sodelujočih. Aktivnosti za naslednjo uprizoritev se bodo začele takoj, ko bo to mogoče.

Preberite več

Sponzorji