Dogodki
Dogodki

Pasijonski dan

Četrtek, 30 marec 2023 - Četrtek, 30 marec 2023
ob 19.00
Sokolski dom Škofja Loka

Pasijonski dan: predstavitev Pasijonskih doneskov 18/2023 in odprtje pasijonske razstave

Pasijonski doneski 18/2023

Zbornik Pasijonski doneski že vrsto let med bralce prinaša stara in nova spoznanja o Škofjeloškem pasijonu pa tudi o drugih pasijonih. V tokratni številki bomo med drugim lahko prebirali o scenografiji pasijonskih iger, škofjeloški bratovščini Svetega rešnjega telesa, koroškem Drabosnikovem pasijonu ter Finžgarjevem pasijonu, ki so ga v 30. letih 20. stoletja uprizarjali Slovenci v Clevelandu. Slikovno podobo zborniku tokrat daje mojster vitraja Marko Jerman, ki je čudovite vitraje z upodobitvami postaj križevega pota pospremil z avtorskim Križevpotnim vencem.

Pasijonska razstava

Čeprav med uprizoritvami Škofjeloškega pasijona preteče nekaj let ter kostumi in scenski elementi niso v uporabi, pasijonski prostovoljci ne počivajo. S finančnimi sredstvi, ki smo jih pridobili na razpisih Ministrstva za kulturo, smo leta 2021 obnovili kostumografijo, leta 2022 pa scenografijo. V izvedbo smo vključili številne prostovoljce. Obnovljene elemente in svoje delo predstavljamo na razstavi, ki bo v Sokolskem domu Škofja Loka na ogled do nedelje, 7. 5. 2023.

Organizatorja: Muzejsko društvo Škofja Loka, Zavod 973

Dnevi Škofjeloškega pasijona so sofinancirani s strani Občine Škofja Loka, program koordinira Zavod 973. Vseh dogodkov se lahko udeležite brezplačno.

Sponzorji