Dogodki
Dogodki

Slavnostna prireditev ob odkritju obeležja ob 300. obletnici Škofjeloškega pasijona “Angelski dih”

Četrtek, 27 maj 2021 - Četrtek, 27 maj 2021
20:00
www.facebook.com/skofjeloskipasijon

V ponedeljek, 24. maja, na binkoštni ponedeljek smo v Škofji Loki odkrili spominsko obeležje ob 300. obletnici Škofjeloškega pasijona. Zaradi dežja smo prvi del prireditve izvedli v atriju starega župnišča, drugi del pa na Mestnem trgu ob samem obeležju. Število udeležencev na prireditvi je bilo, v skladu z vladnim odlokom, omejeno zato so se prireditve lahko udeležili le vabljeni gostje. Vabimo vas, da si posnetek prireditve ogledate v četrtek, 27. maja, ob 20. uri na FB-profilu in spletni strani Škofjeloškega pasijona ter na spletni strani Občine Škofja Loka. 

Slavnostno prireditev “Angelski dih” je režiral Borut Gartner – režiser uprizoritve Škofjeloškega pasijona 2022.

Borut Gartner:
“Na Mestnem trgu v Škofji Loki smo v tlak položili čudovito pasijonsko obeležje, v katerega je odtisnjen stavek (izbrani predlog kapucina Metoda Benedika), ki ga med svojim govorom izreče rdeč angel v podobi imenovani KRVAVI POT: »Ah človek prov sojga Odrešenika pomisli …«. Škofjeloški pasijon ni samo spokornost, groza, bolečina in trpljenje ampak je tudi milina s katero nas božajo angeli. Je pravi »ANGELSKI DIH«. Dih, ki opozarja, svetuje, greje, usmerja …

Da bi lahko to angelsko milino še bolj poudaril, sem za glasbeno kuliso izbral nežno glasbo baročne lutnje. Leta 2008 raziskano tabulaturo, katero je rekonstruiral in na baročno lutnjo odigral tri menuete Boris Šinigoj. Ta glasba je bila prav lahko tudi del glasbene podobe v procesiji Škofjeloškega pasijona že davnega leta 1715. Torej pred nami je pravi pasijonski glasbeni biser, ki še ni doživel prave pozornosti. Pa vendar si želim, da je tokratna glavna pozornost usmerjena v stavek rdečega angela, ki ga poskušajmo pravilno razumeti. Človeška bitja večkrat delamo svojeglavo in ne priznavamo Božje moči, kar nas vodi v greh, težave, bolečine, trpljenje, pekel, če hočete. Morda ravno zato, ker ne razumemo Odrešenika ali ker ga ne razumemo prav. A če si vzamemo dovolj časa in volje, če nas On vznemiri in pritegne, če se nam razodene, če ga končno le dojamemo in razumemo prav, nas ravno On lahko potegne ven iz te osebne groze, iz teh peklenskih občutkov (ki jih prinašajo tudi epidemiološke razmere) in nas popelje iz Žalosti v Veselje. Ponudi nam roko, da vstanemo, ko smo na tleh.

In ravno zato prireditev zaključujemo z Vstajenjsko Alelujo (noviteta v procesiji Škofjeloškega pasijona 2022). Končalo se je Velikonočno obdobje, med nas se ponovno vrača normalno Življenje in danes je Marijin praznik. Dovolj razlogov za Vstajenje! Za Veselje! Tudi zaradi čudovitega znamenja, ki bo na večne čase opominjal ljudi, da so po teh ulicah in trgih hodili in še hodijo ljudje s posebnim srcem. S srcem, v katere skromni nosijo Ljubezen, ponos in močno vero v Dobro. Tiho, nevsiljivo, strpno in z željo, da smo si bratje med seboj.”

Predstavitveni govori in blagoslov:
Predstavitev oblikovalske zasnove: Jure Miklavc
Obrazložitev izbranega besedila: kapucin Metod Benedik
Govor ob odkritju obeležja: župan Občine Škofja Loka Tine Radinja
Blagoslov obeležja: kapucin Jožko Smukavec

Obeležje so odkrili: župan Občine Škofja Loka Tine Radinja,
predstojnik Kapucinskega samostana Škofja Loka Jožko Smukavec, režiser Škofjeloškega pasijona 1999 in 2000 Marjan Kokalj in režiser Škofjeloškega pasijona 2009 in 2022 Borut Gartne

 

 

 

Oblikovanje prireditve:
Zamisel, scenografija in režija: Borut Gartner
Pomoč pri režiji: Agata Pavlovec
Vodja projekta ŠP 2022: Jakob Vrhovec
Župnija Škofja Loka: župnik Matej Nastran
Ozvočenje: Lovro Štanta
Garderoberki: Minka Krajnik in Ivanka Tavčar
Povezovalka prireditve: Monika Tavčar

Sodelujoči:
Baročna lutnja: Meta Korenjak
Rdeč angel: Lucija Omejc Demšar
Bel angel: Špela Zamrnik
Rdeč angel: Vesna Mozetič
Bel angel: Marija Klemenčič
Narodna noša: Irma Čadež
Narodna noša: Štefan Čadež

Vstajenjska aleluja: Mladinski mešani pevski zbor Gimnazije Škofja Loka
Pevci: Zala Šink Madjar, Valentina Šink, Maja Novak, Agata Štravs, Lucija Maček, Katarina Papler, Neža Kržišnik, Tara Nastran, Neža Šolar, Nataša Rovtar, Katja Dolinar, Minka Triler, Teja Demšar, Tajda Nastran, Jakob Žorž, Mark Gazvoda, David Šuštar, Dane Jemc, Jakob Velkavrh, Andraž Bizjak, Niko Rovtar, Miha Eržen
Zborovodkinja na prireditvi: Ana Prevc Megušar
Zborovodja pri pripravah: Žiga Kert
Solist: Marcos Fink

Zahvaljujemo se vsem, ki so sodelovali pri koncipiranju in pripravi obeležja
ter vsem, ki so sodelovali pri slavnostni prireditvi.

Foto: Tatjana Splichal in Aleš Jezeršek
Snemanje prireditve: Produkcija Karata film

Naročnik obeležja: Občina Škofja Loka
Koordinator: Javni zavod 973

META KORENJAK, baročna lutnja
Meta Korenjak je študirala kitaro na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Andreju Grafenauerju in v Maastrichtu na Nizozemskem pri maestru Carlu Marchioneju. Pod mentorstvom Borisa Šinigoja širi svoja obzorja na baročni lutnji. V različnih zasedbah sodeluje
pri studijskih snemanjih širom Evrope in mladim kitaristom
na Glasbeni šoli Rakovnik v Ljubljani posreduje svoje znanje in ljubezen do glasbe.

 MARCOS  FINK, bas baritonist
Rojen v slovenski družini v Buenos Airesu. Glas je šolal pri znanih argentinskih in evropskih pedagogih. Leta 1988 je bil štipendist Shell Company in se v Londonu izpopolnjeval pri Heather Harper.
V operi je leta 1990 debitiral v Salzburgu. Nastopa v operah, koncertih in recitalih samospevov po vsem svetu (Pariz, Berlin, Frankfurt, Dunaj, Madrid, Barcelona, Milan, Buenos Aires, Sao Paolo, Tokyo, Houston, Lizbona, Sydney, Shanghai, Beiging …) pod taktirko uglednih dirigentov (Michel Corboz, Hans Graf, Rene Jacobs, Pinchas Steinberg, Alain Lombard, Milan Horvat, Semyon Bytchkov …). Posnel je številne plošče z repertoarjem, ki obsega dela, Bacha, Haendla, Haydna, Mozarta, Schuberta, Schumanna, Rossinija, Puccinija, Fauréja vse do Franka Martina in našega Lojzeta Lebiča. Za posnetek Schubertovega cikla Die Winterreise je leta 1998 v Parizu za interpretacijo prejel nagrado Zlati Orfej. Leta 2013 bil nominiran za Grammy Awards. Je dvakratni prejemnik nagrade Prešernovega sklada, leta 2017 pa so mu podelili nagrada Sama Smrkolja za dosežke na opernih odrih.

ŽIGA KERT, zborovodja Mladinskega mešanega pevskega zbora Gimnazije Škofja Loka
Na Gimnaziji Škofja Loka se veliko dijakov ukvarja z glasbo. V Mladinskem mešanem pevskem zboru poje več kot petdeset gimnazijcev pod taktirko nekdanjega dijaka prof. Žige Kerta. Zbor je v preteklosti poleg rednih božično-novoletnih koncertov in pomladnih koncertov v maju, ki so postali v Škofji Loki že dobro prepoznavni, imel kar nekaj odmevnih nastopov. Mednje zagotovo sodi nastop leta 2008 v Slovenski Filharmoniji ob obisku angleške kraljice Elizabete II.. V letu 2009 je zbor sodeloval pri izvedbi Škofjeloškega pasijona, kjer je pel zaključno pesem skladatelja Andreja Missona. Tudi v izvedbi pasijona v letu 2015 se je zbor pridružil pevski izvedbi v zadnjem prizoru. Tokrat sodeluje v manjši zasedbi pri izvedbi novitete v Škofjeloškem Pasijonu 2022 – VSTAJENSKE ALELUJE s solistom Marcosom Finkom.

Škofjeloški pasijon 2021 je zaradi epidemije Covid - 19 v letu 2022 ODPOVEDAN. Imetnike vstopnic prosimo, da se obrnejo na pasijonsko pisarno glede vračila vstopnic.

Strokovni odbor, režiser, vodja projekta in župan obžalujejo, da je prišlo do odpovedi, vendar v takšnih okoliščinah ni možno varno speljati tako velikega projekta, ki vključuje ogromno število sodelujočih. Aktivnosti za naslednjo uprizoritev se bodo začele takoj, ko bo to mogoče.

Preberite več

Sponzorji