Novice
05. 06. 2020 / Novice

Restavriranje originalne knjige Škofjeloškega pasijona

Po 299 letih se s tresočo roko lotevamo restavriranja pasijonske knjige! Vse samo zato, da bo drugo leto ob 300 letnici knjiga Škofjeloškega pasijona osvežena in pripravljena na novih 300 let.

Škofjeloški pasijon, ki je že skoraj tri stoletja v Kapucinskem samostanu v Škofji Loki, je leta 1721 zapisal kapucin pater Romuald. Knjiga je dragocenost našega mesta, pomemben del slovenske in tudi svetovne kulturne dediščine, saj je Škofjeloški pasijon vpisan v UNESCO-v register nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Režijska knjiga patra Romualda je temelj vseh uprizoritev Škofjeloškega pasijona in tudi zato je prav, da imamo do nje karseda spoštljiv odnos.

Restavriranje knjige smo zaupali vrhunski strokovnjakinji, konservatorsko-restavratorski svetnici v Centru za konserviranje-restavriranje knjig, papirja in pergamenta pri Arhivu Republike Slovenije Blanki Avguštin Florjanovič, ki je med drugim restavrirala tudi Dalmatinovo Biblijo.

Ker je restavriranje skoraj 300 let stare knjige enkraten in neponovljiv poseg, smo se odločili, da o ohranjanju tovrstne dediščine posnamemo tudi film.

V sodelovanju Občine Škofja Loka s Produkcijo Karata film, pod režijsko taktirko Aljaža Tepine, in seveda Blanke Avguštin Florjanovič ter Kapucinskim samostanom Škofja Loka prav zdaj poteka snemanje dokumentarnega filma o restavriranju najstarejše ohranjene dramske knjige v slovenskem jeziku. Producent je Tine Škrbec, direktor fotografije pa Matej Vidmar.

Škofjeloški pasijon 2021 je zaradi epidemije Covid - 19 v letu 2022 ODPOVEDAN. Imetnike vstopnic prosimo, da se obrnejo na pasijonsko pisarno glede vračila vstopnic.

Strokovni odbor, režiser, vodja projekta in župan obžalujejo, da je prišlo do odpovedi, vendar v takšnih okoliščinah ni možno varno speljati tako velikega projekta, ki vključuje ogromno število sodelujočih. Aktivnosti za naslednjo uprizoritev se bodo začele takoj, ko bo to mogoče.

Preberite več

Sponzorji