Novice
27. 03. 2020 / Novice

Uprizoritve ob 300-letnici

Doživite nepozabno izkušnjo Škofjeloškega pasijona. V postnem in velikonočnem času leta 2021 bo v Škofji Loki mogoče ponovno doživeti veličastno predstavo, ki prinaša duha nekega drugega časa in čar davnih dni. Pred vami se bodo po šestih letih premora – ob 300-letnici njenega prvega zapisa – spet pomikali prizori in podobe najstarejše slovenske drame, napisane po svetopisemskih zgodbah.

Škofjeloški pasijon – PROCESSIO LOCOPOLITANA – bo spomladi 2021 krenil na pot po ulicah in trgih srednjeveškega mesta, tako kot že davnega leta 1721, ko ga je napisal škofjeloški kapucin Romuald Marušič. Predstavo na prostem lahko doživite čez dan, ko je mesto obsijano s svetlimi žarki pomladnega sonca, ali zvečer, ko plameni bakel mesto odenejo v skrivnostno pričakovanje.

Škofjeloški pasijon s svojo spektakularnostjo in izpovedno močjo ni samo ena najlepših pasijonskih iger na svetu, ampak je predvsem živa, večna zgodba, ki nosi s seboj močno sporočilo o smislu človeškega bivanja.

Termini uprizoritev v letu 2021:

Škofja Loka — mesto Škofjeloškega pasijona

Čeprav Škofjeloški pasijon v našem mestu uprizarjamo le na vsakih šest let, boste tudi v vmesnem času v slehernem trenutku lahko začutili pasijonskega duha.

Obiščete lahko Kapucinsko knjižnico v Kapucinskem samostanu, ki med mnogimi dragocenostmi hrani izvirni rokopis Škofjeloškega pasijona iz leta 1721, Loški muzej na gradu, kjer je na ogled stalna zbirka, posvečena Škofjeloškemu pasijonu, Pasijonsko sobo, ki je osrednja informacijska točka Škofjeloškega pasijona in izhodiščna točka Romualdove poti – interaktivne tematske poti, ki vas vodi po trinajstih postajah, povezanih s Škofjeloškim pasijonom in škofjeloško zgodovino.

Škofjeloški pasijon je vpisan na UNESCO Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Poglejte promocijsko zgibanko (pdf)

Škofjeloški pasijon 2021 je zaradi epidemije Covid - 19 v letu 2022 ODPOVEDAN. Imetnike vstopnic prosimo, da se obrnejo na pasijonsko pisarno glede vračila vstopnic.

Strokovni odbor, režiser, vodja projekta in župan obžalujejo, da je prišlo do odpovedi, vendar v takšnih okoliščinah ni možno varno speljati tako velikega projekta, ki vključuje ogromno število sodelujočih. Aktivnosti za naslednjo uprizoritev se bodo začele takoj, ko bo to mogoče.

Preberite več

Sponzorji