Novice
12. 03. 2021 / Novice

Program Dnevov Škofjeloškega pasijona 2021

Zaradi epidemiološke situacije, smo letošnje dogodke v okviru Dnevov Škofjeloškega pasijona ter z njimi povezane vsebine začrtali malce drugače kot v prejšnjih letih. Poleg tega pa v tem letu pripravljamo tudi dogodke v počastitev 300. obletnice ŠP. Dogodki in vsebine se bodo vrstili čez vse leto, največ pa jih bo v pomladanskem in jesenskem času, nekatere vsebine bomo predstavili tudi prek spleta.

Da bi vam čim bolj približali živo dediščino, bomo v marcu in aprilu na Mestnem trgu ponovno postavili na ogled razstavo o Škofjeloškem pasijonu, v Oknu Loške pa predvajali video iz uprizoritev. V Sokolskem domu Škofja Loka bosta na ogled razstavi 300 let živa dediščina Škofjeloškega pasijona in Prizori Škofjeloškega pasijona ter dokumentarni film o restavriranju originalne knjige ŠP Arheologija pasijonske knjige.

Marec bo v znamenju Dnevov Škofjeloškega pasijona. Pri pripravi programa in pasijonskih vsebin z Občino Škofja Loka in Javnim zavodom 973 letos sodelujejo društva, ki že vrsto let skrbijo za ohranjanje pasijonskega duha v mestu: Muzejsko društvo Škofja Loka, Kulturno-zgodovinsko društvo Lonka Stara Loka, Prosvetno društvo Sotočje Škofja Loka, KD Janez Evangelist Krek Selca in Pasijonski veter. Poleg njih pa še Bratje kapucini Škofja Loka, Župnija Škofja Loka, Župnijski zavod sv. Jurija Stara Loka in Župnija Stara Loka, Župnija Selca. K sodelovanju pa smo povabili tudi Društvo ljubiteljev jaslic Slovenije. Video projekcije in predstavitve na spletni strani ter Facebook profilu ŠP so nastale v sodelovanju s produkcijsko hišo Karata filmom, MOPS video produkcijo ter Blažem Hafnerjem.

Preko spletnih mest in Facebook profilov organizatorjev bomo predvajali in objavljali zanimive in raznolike vsebine s pasijonsko, postno in velikonočno tematiko. S prosvetnim društvom Sotočje Škofja Loka boste spoznavali loške postne in velikonočne jedi, butarice in pirhe. Muzejsko društvo Škofja Loka bo predstavilo novo številko Pasijonskih doneskov, ki je letos posvečena trem stoletjem ŠP. Mladi iz Župnije Stara Loka pripravljajo recital sonetnega venca Pasijon Mengore v okviru Pasijonskega večera 2021 v Stari Loki. V Župniji Selca pa pripravljajo Pasijonski večer v Selcih, ki so ga poimenovali Selški pasijon – od mladosti do starosti. Pasijonski veter bo poskrbelo, da bomo tudi letos lahko prisluhnili Pasijonskemu sporočilu. Marjan Kokalj, duhovnik, jezuit in režiser ŠP 1999 in 2000 na bo spregovoril o duhovnem sporočilu 3. slike Škofjeloškega pasijona – Pekel.

Letos vam želimo predstaviti tudi postne ali pasijonske jaslice, ki pri nas niso tako zelo poznane, vendar se tradicija njihovega postavljanja v zadnjih letih oživlja. Več o postnih jaslicah si lahko preberete v aktualni številki Pasijonskih doneskov. Ogledate pa si jih lahko v Nunski cerkvi Marije Brezmadežne in v cerkvi Marijinega oznanenja v Crngrobu. Na tiho nedeljo, 21. marca, bomo odprli vrata Nunske cerkve, kasneje pa bo ogled pasijonskih jaslic možen po dogovoru. Od 25. marca vas vabimo v Galerijo C’ngrobsk turn kjer bodo na ogled pasijonske jaslice Matjaža Bitenca iz Litije.

Če bo le možno, bomo 27. marca, en dan pred cvetno nedeljo, organizirali Pasijonske delavnice na Mestnem trgu na katerih si boste lahko ogledali in se preizkusili v izdelovanju butaric in barvanju pirhov. Pred cerkvijo sv. Jakoba pa bodo loški skavti izdelovali in postavili butaro velikanko.

Na Veliki petek, 2. aprila, vas z Župnijo Škofja Loka, ob uri  Jezusove smrti, vabimo k premišljevanju Jezusovega trpljenja in cene našega odrešenja. Križev pot, ki bo potekal po ulicah in trgih starega mestnega jedra si boste ob 15. uri lahko ogledali na Facebook profilu in spletni strani ŠP.

Druga polovica meseca bo posvečena 300. obletnici Škofjeloškega pasijona in kapucinu patru Romualdu Štandreškemu. V starem mestnem jedru načrtujemo enega od najpomembnejših dogodkov – odkritje spominskega obeležja  v počastitev 300. obletnice ŠP.

Preko spleta boste lahko prisluhnili predstavitvi dvojne številke mednarodnega zbornika Pasijonski almanah in omizju z naslovom Govor Škofjeloškega pasijona, ki ga pripravljamo v okviru letošnjega Romualdovega dneva.

V maju bomo z razstavama 300 let živa dediščina Škofjeloškega pasijona in Prizori Škofjeloškega pasijona gostovali v Muzeju krščanstva na Slovenskem v Stični.

Kasneje v letu načrtujemo še strokovna predavanja, posvete, Pasijonski koncert, predstavitev loških postnih jedi, pasijonska romanja in če bo le mogoče slavnostno akademijo v počastitev 300. obletnice.

Pripravljamo tudi vsebine za različne brošure, zgibanke in knjige s predstavitvijo Škofjeloškega pasijona in z njim povezano tematiko.

Vse aktualne informacije bomo objavljali na Facebook profilu in spletni strani Škofjeloškega pasijona. Vabimo vas tudi na spletna mesta organizatorjev in sooblikovalcev programa.    

Škofjeloški pasijon 2021 je zaradi epidemije Covid - 19 v letu 2022 ODPOVEDAN. Imetnike vstopnic prosimo, da se obrnejo na pasijonsko pisarno glede vračila vstopnic.

Strokovni odbor, režiser, vodja projekta in župan obžalujejo, da je prišlo do odpovedi, vendar v takšnih okoliščinah ni možno varno speljati tako velikega projekta, ki vključuje ogromno število sodelujočih. Aktivnosti za naslednjo uprizoritev se bodo začele takoj, ko bo to mogoče.

Preberite več

Sponzorji