Dogodki
Dogodki

Pasijonski večer v Stari Loki

Petek, 27 marec 2020 - Petek, 27 marec 2020
19.00
Stara dekanija v Stari Loki

Recital: Klariški spev večni Ljubezni

Recital poezije s. M. Katarine Ambrož OSC, opatinje samostana klaris v Nazarjah. Likovno podobo pasijonskega večera bo dopolnjeval Arma Christi mariborske slikarke Irene Gajser.

Organizatorja: Župnijski zavod sv. Jurija Stara Loka, Kulturno-zgodovinsko društvo Lonka Stara Loka

Prvič od leta 2012, ko smo z večeri začeli, ga ne bo, ker pravzaprav doživljamo pravi pasijon v našem vsakdanjem življenju in po vsem svetu. Za letošnji večer smo načrtovali recital poezije s. M. Katarine Ambrož, opatinje klaris v samostanu Nazarje, z naslovom KLARIŠKI SPEV VEČNI LJUBEZNI. S. Katarina že vrsto let piše praznična duhovna voščila, ki vsako leto za božič in veliko noč v imenu vseh treh slovenskih klariških samostanov prihajajo med ljudi. Vse njene meditacije obiščejo Dete v jaslih, sočustvujejo s trpečim Kristusom in se iztečejo v češčenje Evharistije, vedno z Jezusovo Materjo Marijo. V zborniku Odsev luči, ki je izšel l. 2019 ob 40-letnici oživitve Klarine karizme v Sloveniji, je Marija Stanonik zapisala, da pesniško ustvarjanje s. M. Katarine iz Nazarij lepo povzamejo misli bl. Škofa Antona Martina Slomška: »Bog je za nas storil tri čudeže neskončne ljubezni in usmiljenja, ki jih nikoli ne moremo dovolj premišljevati in slaviti. Tri čudeže neizrečene Božje ljubezni do ljudi, nad katerimi strmita nebo in zemlja. Čudež v jaslicah, na križu in na oltarju. Velik in nerazumljiv je prvi čudež njegove ljubezni v jaslih, ko je za nas ljudi postal človek. Večji je drugi čudež njegove smrti, ko je za nas umrl na križu. Največji čudež njegove ljubezni je tretji: njegova resnična navzočnost v najsvetejšem Zakramentu oltarja. Bratje! Ali čutite ta trikratni čudež Jezusove skrivnostne ljubezni v Zakramentu oltarja?«

Zapise o vseh Pasijonskih večerih v Stari Loki najdete na spletni strani župnije Stara Loka, v arhivu.

 

 

Škofjeloški pasijon 2021 je zaradi epidemije Covid - 19 v letu 2022 ODPOVEDAN. Imetnike vstopnic prosimo, da se obrnejo na pasijonsko pisarno glede vračila vstopnic.

Strokovni odbor, režiser, vodja projekta in župan obžalujejo, da je prišlo do odpovedi, vendar v takšnih okoliščinah ni možno varno speljati tako velikega projekta, ki vključuje ogromno število sodelujočih. Aktivnosti za naslednjo uprizoritev se bodo začele takoj, ko bo to mogoče.

Preberite več

Sponzorji