Dogodki
Dogodki

Pasijonski dan in razstava Janka Orača

Petek, 20 marec 2020 - Petek, 20 marec 2020
19:00
Sokolski dom Škofja Loka

Predstavitev Pasijonskih doneskov 2020/15, predstavitev režiserja in vodje ŠP 2021 ter odprtje razstave Janka Orača Prestavljeno! Organizatorji: Muzejsko društvo Škofja Loka,  Kulturno-zgodovinsko društvo Lonka Stara Loka, Sokolski dom Škofja Loka

Pasijonski doneski 2020/15
Nova številka Pasijonskih doneskov bo z bogato vsebino in likovno podobo nagovorila bralca v pripravah na slovesno uprizoritev Škofjeloškega pasijona leta 2021. Med vsebinami nas bo v postno vzdušje vpeljala Velikonočna meditacija izpod peresa klarise s. M. Katarine, sledijo pa ji prispevki o izvoru pasijonskega gibanja, Valentinu Vodniku kot postnem pridigarju, še neobjavljena Schönlebnova pridiga ter predstavitev nekaj zanimivih tiskanih pasijonov iz Narodne in univerzitetne knjižnice. Brali bomo o uprizoritvi Škofjeloškega pasijona v Globasnici leta 1996, o elementih gledališke skupnosti Škofjeloškega pasijona, o postavljanju božjih grobov na Škofjeloškem v sedmih loških cerkvah, izvedeli bomo vse o 40-letnem uprizarjanju pasijona v Štepanji vasi in obudili spomin na izjemen Ribniški pasijon.

Razstava “Pot na goro” Janka Orača
Kustos in likovni kritik ddr. Damir Globočnik je v zgibanki ob razstavi med drugim zapisal:
Iz zgibanke: Sakralno motiviko v likovnem opusu Janka Orača prvič srečamo leta 2006, ko je nastal njegov prvi Križev pot, in ji lahko sledimo do najnovejših slikarskih del, ciklov Tinska gora, Neskončna reka skozi mesto in Harmonija svetlobe. Leta 2009 je naslikal po formatu večji Križev pot, ki je podobno zasnovan na povezavi likovnih elementov, likov, polj in ploskev z obrisno risbo, s katero je upodobljena stilizirana človeška figura.

Škofjeloški pasijon 2021 je zaradi epidemije Covid - 19 v letu 2022 ODPOVEDAN. Imetnike vstopnic prosimo, da se obrnejo na pasijonsko pisarno glede vračila vstopnic.

Strokovni odbor, režiser, vodja projekta in župan obžalujejo, da je prišlo do odpovedi, vendar v takšnih okoliščinah ni možno varno speljati tako velikega projekta, ki vključuje ogromno število sodelujočih. Aktivnosti za naslednjo uprizoritev se bodo začele takoj, ko bo to mogoče.

Preberite več

Sponzorji