Dogodki
Dogodki

Pasijonski doneski 2021/16

Četrtek, 18 marec 2021 - Četrtek, 18 marec 2021
18:00
https://www.facebook.com/mdlokasi

Pasijonski doneski so obsežna periodična publikacija z izključno pasijonsko vsebino, ki prispeva k znanstvenokritični obravnavi Škofjeloškega pasijona in se posveča njegovi najširši percepciji ter odmevom v lokalnem in evropskem prostoru. Izdajata jih Muzejsko društvo Škofja Loka in Kulturno-zgodovinsko društvo Lonka Stara Loka, založnik pa je Občina Škofja Loka.

“Pasijonske doneske posvečamo trem stoletjem škofjeloške spokorniške procesije, katere zapis je edini preživel ujme časa in v bogati kapucinski pasijonski tradiciji besedilnega izročila 17. in 18. stoletja predstavlja njen edini ohranjeni člen.

Ko razmišljamo o tristoletnem jubileju škofjeloške pasijonske procesije, je pametno, da si v duhu oživimo osnovna vprašanja: Česa se pravzaprav spominjamo? Kateri dogodki ali pojavi so tisti, ki si jih hočemo priklicati v spomin ob našem jubileju? Kateri dogodki naj bodo temelj našega jubileja? … Tradicija pasijona je v Škofji Loki obstajala že pred patrom Romualdom; da so ga uprizarjali vsako leto, je jasno iz ohranjenih povabilnih pisem in načina, kako mimogrede je procesija omenjena kot nekaj vsakomur znanega. Leta 1715 je pater Romuald že imel svoj tekst pasijona in ga regularno uprizarjal; v letih 1725–1727 je nastal lepopisni prepis, ki se nam je ohranil do danes. Kaj naj bi v tej verigi pomenila letnica 1721, pa ni mogoče jasno povedati.

Kam na časovni trak torej umestiti nastanek Škofjeloškega pasijona, še vedno ne moremo točno določiti, zagotovo pa vsaj v leto 1715. Nadaljnje raziskave in novi arhivski dokumenti bodo morda nekoč pomagali rešiti tudi ta rebus. Vendar veličina in sporočilnost škofjeloške spokorniške procesije, prvega slovenskega ohranjenega dramskega besedila, zato nista nič manjši. Bistveno je naše zavedanje, da je Škofjeloški pasijon del naše identitete in bogate kulturne dediščine, ki nam tudi po treh stoletjih prinaša neminljivo sporočilo o zmagi življenja nad smrtjo.”

S temi besedami urednice Pasijonskih doneskov Helene Janežič in avtorja prispevka z naslovom Troje stoletij škofjeloške pasijonske procesije dr. Matije Ogrina,  Muzejsko društvo Škofja Loka napoveduje izid letošnje številke edinega vseslovenskega pasijonskega zbornika Pasijonski doneski.

Gre za že šestnajsto številko po vrsti, ki tudi tokrat prinaša bogastvo zanimivega postnega branja.

 

 

Škofjeloški pasijon 2021 je zaradi epidemije Covid - 19 v letu 2022 ODPOVEDAN. Imetnike vstopnic prosimo, da se obrnejo na pasijonsko pisarno glede vračila vstopnic.

Strokovni odbor, režiser, vodja projekta in župan obžalujejo, da je prišlo do odpovedi, vendar v takšnih okoliščinah ni možno varno speljati tako velikega projekta, ki vključuje ogromno število sodelujočih. Aktivnosti za naslednjo uprizoritev se bodo začele takoj, ko bo to mogoče.

Preberite več

Sponzorji