Dogodki
Dogodki

Dokumentarni film Arheologija pasijonske knjige

Torek, 16 marec 2021 - Nedelja, 11 april 2021
10:00 - 12:00, 17:00 - 19:00, ponedeljki zaprto
Sokolski dom Škofja Loka

Dokumentarni film o restavriranju originalne knjige Škofjeloški pasijon je nastal v lanskem letu, v času, ko je bila knjiga zaupana koservatorsko restavratorski svetnici Blanki Avguštin Florjanovič. Film je nastal v produkciji Karata filma in koprodukciji Občine Škofja Loka. Vabljeni k ogledu filma v Sokolski dom Škofja Loka.

Knjiga Škofjeloški pasijon je dragocenost našega mesta, je pomemben del slovenske in tudi svetovne kulturne dediščine, saj je Škofjeloški pasijon vpisan v UNESCO-v register nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Režijska knjiga patra Romualda je temelj vseh uprizoritev Škofjeloškega pasijona in tudi zato je prav, da imamo do nje karseda spoštljiv odnos. Restavriranje originalne kjige je bilo v letu 2020 zaupano vrhunski strokovnjakinji, konservatorsko-restavratorski svetnici v Centru za konserviranje-restavriranje knjig, papirja in pergamenta pri Arhivu Republike Slovenije Blanki Avguštin Florjanovič, ki je med drugim restavrirala tudi Dalmatinovo Biblijo.

Ker je restavriranje skoraj 300 let stare knjige enkraten in neponovljiv poseg, smo se odločili, da o ohranjanju tovrstne dediščine posnamemo tudi dokumentarni film.

V sodelovanju Občine Škofja Loka s Produkcijo Karata film, pod režijsko taktirko Aljaža Tepine, in seveda Blanke Avguštin Florjanovič ter Kapucinskim samostanom Škofja Loka je potekalo snemanje dokumentarnega filma o restavriranju najstarejše ohranjene dramske knjige v slovenskem jeziku. Producent je Tine Škrbec, direktor fotografije pa Matej Vidmar.

Fotografija: Denys Shadro, Jana Jocif

Škofjeloški pasijon 2021 je zaradi epidemije Covid - 19 v letu 2022 ODPOVEDAN. Imetnike vstopnic prosimo, da se obrnejo na pasijonsko pisarno glede vračila vstopnic.

Strokovni odbor, režiser, vodja projekta in župan obžalujejo, da je prišlo do odpovedi, vendar v takšnih okoliščinah ni možno varno speljati tako velikega projekta, ki vključuje ogromno število sodelujočih. Aktivnosti za naslednjo uprizoritev se bodo začele takoj, ko bo to mogoče.

Preberite več

Sponzorji