Dogodki
Dogodki

Pasijonske jaslice v Nunski cerkvi

Sobota, 20 marec 2021 - Sobota, 24 april 2021
sobote od 16h do 18h ali po dogovoru
Cerkev Marije Brezmadežne, Škofja Loka

V Škofji Loki si pasijonske jaslice lahko ogledate v Nunski cerkvi - cerkvi Marije Brezmadežne, in sicer od 20. marca do 24. aprila 2021. Ogled je možen: sobote 16h - 18h, oziroma po predhodnem dogovoru na: 041 916 791, Lado Domjanič

Pasijonske jaslice prikazujejo Jezusovo trpljenje, od slovesnega vhoda v Jeruzalem, Jezusovega boja v vrtu Getsemani, Judovega izdajstva, do obsodbe pred Poncijem Pilatom, bičanja, kronanja, križevega pot in križanja na Kalvariji ter snemanja s križa in položitve v grob.

Odlomek iz Pasijonskih doneskov 2021/16, Dušan Knehtl: Postne ali pasijonske jaslice:
V Slovenijo so tradicijo jaslic najverjetneje prinesli jezuiti v prvi polovici 17. stoletja. Da bi ljudem približali božično sporočilo, so uprizarjali gledališko igro o Jezusovem rojstvu, za dolgotrajnejši učinek božične dramske igre pa so ključni prizor upodobili še s pomočjo makete in figuric. O postnih ali pasijonskih jaslicah
pa je na naših tleh malo znanega, saj so prisotne predvsem na nemško govorečem območju (Avstrija, Bavarska, Tirolska), v zadnjih letih pa se pojavljajo tudi na Slovenskem.

 

Škofjeloški pasijon 2021 je zaradi epidemije Covid - 19 v letu 2022 ODPOVEDAN. Imetnike vstopnic prosimo, da se obrnejo na pasijonsko pisarno glede vračila vstopnic.

Strokovni odbor, režiser, vodja projekta in župan obžalujejo, da je prišlo do odpovedi, vendar v takšnih okoliščinah ni možno varno speljati tako velikega projekta, ki vključuje ogromno število sodelujočih. Aktivnosti za naslednjo uprizoritev se bodo začele takoj, ko bo to mogoče.

Preberite več

Sponzorji