300 let Škofjeloškega pasijona
Najstarejše ohranjeno dramsko besedilo v slovenskem jeziku je leta 1721 zapisal pater Romuald Marušič.
Preberi večČlani Prosvetnega društva Sotočje Škofja Loka so na cvetno soboto pripravili različne delavnice, s poudarkom na ohranjanju naših loških običajev ter tradicije. Delavnice so letos potekale na Cankarjevem trgu in ne na Mestnem trgu (le-ta je v fazi obnove).
DELAVNICA IZDELOVANJA BUTARIC
Vsakemu, ki se je udeležil te delavnice, so najprej razložili iz česa in kako mora biti izdelana tradicionalna loška butarica. Vsebovati mora 7 vrst različnega lesa. Člani društva so pripravili ves potreben material za izdelavo butaric. Cel teden so pridno nabirali zelenje: oljčne vejice ter rožmarin iz Kopra, bršljan iz Gabrovega, lesko, brino, resje, pušpan, ciprese pa iz okoliških krajev. Udeleženci delavnice so si iz pripravljenega materiala izdelali svoje cvetnonedeljske butarice. Nekaj butaric so izdelali tudi člani društva in jih podarili tistim, ki se za izdelavo še niso opogumili.
DELAVNICA IZDELAVE PIRHOV
Pri tej delavnici sodelujejo največkrat otroci, saj zelo radi rišejo in pišejo ter tako ustvarjajo svoje lastne pirhe. Le-te so poslikali z akrilnimi barvami ali pa porisali s flomastri. Največ zanimanja pa je vedno deležna članica Prosvetnega društva Sotočja, ki na jajca nariše simbol Škofjeloškega pasijona.
DELAVNICA IZDELAVE CVETJA IN ROŽ IZ KREP PAPIRJA
Udeleženci te delavnice so si lahko izdelali šopke cvetja ali pa samo posamezne cvetove, ki so jih vpletli v svoje butarice.
POKUŠINA POSTNIH JEDI
Poleg delavnic je vedno na voljo za pokušino nekaj postnih jedi: loška medla, loška smojka in aleluja. Vse glavne sestavine posameznih jedi, predvsem proso, repice, mast, ocvirki in mleko so iz loških kmetij in pridelovalcev. Nekateri obiskovalci že vedo, da bodo poleg delavnic na voljo tudi postne jedi, zato s seboj prinesejo kar svoj lonček, da lahko posamezno postno jed odnesejo svojim domačim, če le-ti niso uspeli pravočasno priti na pokušino.
Na voljo pa so bile tudi palačinke. Jajca, ki se jih izpiha za delavnico pirhov, se porabi za palačinke. Le-te pa se namaže z domačo marmelado.
Foto: Denys Shadro