Pasijon vsak dan
02. 04. 2020 / Pasijon vsak dan

Kapucinska knjižnica v Kapucinskem samostanu

Kapucinska knjižnica med mnogimi dragocenostmi hrani tudi izvirni rokopis Škofjeloškega pasijona. V prostorih knjižnice je na ogled faksimile Škofjeloškega pasijona in stalna razstava o Škofjeloškem pasijonu in slovenskih kapucinih.

Kapucinska knjižnica šteje 5.000 knjižnih enot starega fonda, ki imajo status kulturnega spomenika in okoli 24.000 enot novejšega fonda. Posebno dragocene so inkunabule (knjige tiskane pred letom 1500), najstarejša med njimi je iz leta 1473.
Kapucinski samostan je imel knjižnico že od samega začetka. Močno se je povečala leta 1786, ko so vanjo vključili knjige takrat ukinjenega kapucinskega samostana v Kranju.

Stalna razstava Škofjeloški pasijon obsega predstavitev Škofjeloškega pasijona, ki jo je pripravilo Muzejsko društvo Škofja Loka in bakrene reliefe prizorov domačina Vinka Mohorčiča. Na ogled pa je tudi predstavitev in delovanje slovenskih kapucinov.

VODENJA: po dogovoru
INFO: Turizem Škofja Loka

Škofjeloški pasijon 2021 je zaradi epidemije Covid - 19 v letu 2022 ODPOVEDAN. Imetnike vstopnic prosimo, da se obrnejo na pasijonsko pisarno glede vračila vstopnic.

Strokovni odbor, režiser, vodja projekta in župan obžalujejo, da je prišlo do odpovedi, vendar v takšnih okoliščinah ni možno varno speljati tako velikega projekta, ki vključuje ogromno število sodelujočih. Aktivnosti za naslednjo uprizoritev se bodo začele takoj, ko bo to mogoče.

Preberite več

Sponzorji